Kurczak Ezechiela

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta potrawa przyrządzana jest z okazji największego żydowskiego święta - Pesach. Wino, które zostaje użyte powinno mieć certyfikat rabina.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak: 1 sztuka
    - sól (w ilości potrzebnej do natarcia kurczaka): 1 szczypta
    - pieprz czarny mielony (w ilości potrzebnej do natarcia kurczaka): 1 szczypta
    - oliwa: 4 łyżki
    - czosnek (przeciśnięty przez praskę): 3 ząbki
    - świeża bazylia - liście (posiekane): 1 łyżka
    - świeża szałwia (posiekana): 1 łyżka
    - świeży rozmaryn (posiekany): 1 łyżka
    - pomidory bez skórki (mogą być z puszki): 2 sztuki
    - czerwone wino wytrawne: 0.5 szklanki
    - czarne oliwki (opcjonalnie (jeśli dodajemy to pokrojone w plasterki)): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak ezechiela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 2. Następnie podzielić go na mniejsze kawałki i obsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, zioła, pomidory (ew. oliwki), przykryć i zmniejszyć ogień do minimum.
  • 3. Gotować do miękkości kurczaka. Wtedy wlać czerwone wino i gotować bez pokrywki, aż cały sos wyparuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować