Domowa maca

4.88 (170 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Maca to takie zwykłe placki z mąki i wody. Łatwe w wykonaniu. Bardzo smaczne...i najlepsze bo domowe. To smak dzieciństwa.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki gorącej wody
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.88 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Podpłomyki Placki

Domowa maca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesypać do miseczki. Zrobić dołeczek. Do dołeczka nalać gorącej wody. Zarabiać mąkę do środka. Dodać sól. Zrobić ciasto. Jak już będzie gładkie i elastyczne odłożyć na 15 min.
    Podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na placek. Placki ponakłuwać widelcem. Smażyć, a właściwie suszyć na suchej patelni. Jak pojawią się bąble na placku, to wtedy odwrócić. Najlepiej robić to na średnim ogniu, żeby nie przypalić i w miarę dobrze wysuszyć.
    Taka maca to idealny dodatek np. do żydowskiego kawioru i nie tylko.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować