Kurczak cesarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję na niewielkie kawałki, lekko oprószam mąką ziemniaczaną. Na głębokiej patelni rozgrzewam masło i łyżkę oleju, wrzucam kawałki mięsa i smażę, mieszając, ok. 5 minut. Cebulę kroję w piórka, dorzucam do podsmażonego kurczaka, smażę kolejnych 5 minut. Dodaję posiekany w kostkę seler naciowy (łodygę wcześniej obieram z nitek), drobno posiekane: papryczkę (bez pestek) i czosnek, smażę 5 minut. Wlewam pół szklanki wrzątku, dodaję curry, ketchup i wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam i na małym ogniu duszę 10 minut. Dolewam śmietankę, duszę jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Komentarze