Kurczak cesarza

3.46 (138 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Obiad do przygotowania w pół godziny! Świetnie smakuje z ryżem.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. fileta z piersi kurczaka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 średniej wielkości cebule
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    1 mała czerwona ostra papryczka
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    1 łodyga selera naciowego
    0,5 szklanki wrzątku
    6 łyżek słodkiej śmietanki 30 lub 36%
    pół płaskiej łyżeczki curry
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.46 (138 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak cesarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję na niewielkie kawałki, lekko oprószam mąką ziemniaczaną. Na głębokiej patelni rozgrzewam masło i łyżkę oleju, wrzucam kawałki mięsa i smażę, mieszając, ok. 5 minut. Cebulę kroję w piórka, dorzucam do podsmażonego kurczaka, smażę kolejnych 5 minut. Dodaję posiekany w kostkę seler naciowy (łodygę wcześniej obieram z nitek), drobno posiekane: papryczkę (bez pestek) i czosnek, smażę 5 minut. Wlewam pół szklanki wrzątku, dodaję curry, ketchup i wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam i na małym ogniu duszę 10 minut. Dolewam śmietankę, duszę jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować