Miękkie i delikatne krążki z ciasta drożdżowego wypełnione szpinakiem z dodatkiem twarogu wędzonego. Na środku jajko sadzone, które nie dość, że świetnie komponuje się z farszem to jeszcze pięknie wygląda.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
2 żółtka
1 jajko
25 g drożdży świeżych
50 g masła
NADZIENIE:
6 małych jajek
1 cebula
3 ząbki czosnku
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
125 g twarogu wędzonego
sól
pieprz czarny
Kruche drożdżówki ze szpinakiem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz. Szpinak odmrozić i odsączyć z wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać szpinak i po chwili zdjąć z ognia. Do przestudzonego dodać rozkruszony twaróg, przyprawy i dokładnie wymieszać.
2.Świeże drożdże rozetrzeć ze śmietaną, którą wcześniej należy wyjąć z lodówki. Powinna być w temperaturze pokojowej. Jajko roztrzepać z żółtkami, odlać 2 łyżki, a resztę wlać do przesianej mąki pszennej. Dodać zaczyn z drożdży i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszać, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Nie trzeba długo wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej z nich uformować placek, zawijając brzegi do środka, tak aby wokół powstał wałeczek. Przekładać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Posmarować pędzelkiem brzegi odłożonymi jajkami.
3.Nakładać nadzienie, robiąc po środku wgłębienie. Wbić w to miejsce po jednym jajku na każdej bułeczce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min. Można jeść po przestudzeniu. Smacznego :)
Komentarze