Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    650g mąki pszennej
    300ml letniego mleka
    100g masła
    150g cukru
    3 jajka
    50g świeżych drożdży
    szczypta soli

    Kruszonka:
    100g mąki pszennej
    50g cukru
    50g masła ekstra

    Dodatkowo:
    800g śliwek węgierek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru brązowego
    1 łyżka cynamonu
    olej do wysmarowania blaszki
    1 jajko rozkłócone do posmarowania
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Do kawy Drożdżówka

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki, wymieszać z mąką ziemniaczaną, cynamonem i brązowym cukrem.
  • 2. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • 3. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2,5cm. Następnie wyciąć koła ciasta, przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.
  • 5. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 18 bułeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować