Cynamonki z lukrem waniliowym

4.33 (224 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Rozkosznie słodkie, drożdżowe cynamonki, które warto posmarować nietypowym lukrem waniliowym, na bazie serka śmietankowego.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    540 g mąki pszennej + do wałkowania
    30 g świeżych drożdży
    90 g brązowego cukru
    2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu
    80 g masła
    szczypta soli
    250 ml ciepłego mleka

    Składniki na nadzienie:
    4 garści brązowego cukru
    60-80 g masła
    1 opakowanie cynamonu

    Składniki na lukier:
    60 g miękkiego masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżki mleka
    1 łyżka pasty waniliowej
    100 g śmietankowego serka kanapkowego
Wystaw ocenę:

4.33 (224 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka

Cynamonki z lukrem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i jajka. Dokładnie i energicznie zagniatamy przez 5 minut, ciasto będzie odrobinę luźne. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie.
    Ciasto umieszczamy w oprószonej mąką misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
    Po wyrośnięciu rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik. Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Blat i ciasto posypujemy mąką, pierwszą część wałkujemy na prostokąt. Rozpuszczamy masło, rozsmarowujemy połowę po całości, następnie posypujemy połową cukru i cynamonu. Zwijamy w niezbyt ciasny rulon. Kroimy na kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej, nadzieniem do góry bułeczki. Czynności powtarzamy z drugą partią ciasta. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 25 minut do zezłocenia. Składniki na lukier ucieramy za pomocą trzepaczki, do uzyskania gładkiej, słodkiej i gęstej masy. Polewamy wierzch bułek i zajadamy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Serek Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować