Rozkosznie słodkie, drożdżowe cynamonki, które warto posmarować nietypowym lukrem waniliowym, na bazie serka śmietankowego.
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na ciasto:
540 g mąki pszennej + do wałkowania
30 g świeżych drożdży
90 g brązowego cukru
2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu
80 g masła
szczypta soli
250 ml ciepłego mleka
Składniki na nadzienie:
4 garści brązowego cukru
60-80 g masła
1 opakowanie cynamonu
Składniki na lukier:
60 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
1 łyżka pasty waniliowej
100 g śmietankowego serka kanapkowego
Cynamonki z lukrem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i jajka. Dokładnie i energicznie zagniatamy przez 5 minut, ciasto będzie odrobinę luźne. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie.
Ciasto umieszczamy w oprószonej mąką misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Po wyrośnięciu rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik. Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Blat i ciasto posypujemy mąką, pierwszą część wałkujemy na prostokąt. Rozpuszczamy masło, rozsmarowujemy połowę po całości, następnie posypujemy połową cukru i cynamonu. Zwijamy w niezbyt ciasny rulon. Kroimy na kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej, nadzieniem do góry bułeczki. Czynności powtarzamy z drugą partią ciasta. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 25 minut do zezłocenia. Składniki na lukier ucieramy za pomocą trzepaczki, do uzyskania gładkiej, słodkiej i gęstej masy. Polewamy wierzch bułek i zajadamy. Smacznego!
Komentarze