Dyniowe drożdżówki ze śliwkami

5 (180 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Dzięki dyni hokkaido drożdżówki mają śliczny żółty kolor. Jej zaletą jest nie tylko kolor ale również neutralny smak, dzięki czemu można dodawać ją do słodkich i wytrawnych dań. Zawsze mrożę sobie spory zapas puree z dyni aby przez całą zimę móc z niego korzystać.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    2,5 szkl mąki pszennej

    łyżeczka soli

    1/4 szkl cukru

    op. drożdży instant (7g)

    1/2 szkl puree z dyni

    1/2 szkl ciepłego mleka

    2 łyżki stopionego masła

    kilkanaście mniejszych śliwek

    3 łyżki cukru trzcinowego

    2 łyżeczki cynamonu


    Lukier:

    1 szkl cukru pudru

    łyżeczka soku z cytryny

    odrobina wody
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Dyniowe drożdżówki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i podzielić na połówki.

    Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 1cm. Posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki śliwek jedna obok drugiej. Zawinąć ciasto i znów ułożyć kolejną porcję śliwek. Ciasto zawinąć do końca w rulon. Rulon pokroić na 9 równych części. Tortownicę (26cm) posmarować tłuszczem i ułożyć w niej drożdżówki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia. Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach. Ostudzone drożdżówki polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować