Krucha szarlotka na mące krupczatce

4.44 (196 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne klasyczne ciasto które uwielbia każdy, a jak to babcia i mama mawiały najlepsza jest wtedy kiedy się już kończy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
    250 masła / margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki jogurtu greckiego,
    1 cale jajko,
    0,5 szklanki cukru (wedle uznania)

    1,5 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.44 (196 ocen)

Krucha szarlotka na mące krupczatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie te składniki ciasta należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na połowę i włożyć do lodówki na około godz. czasu. Między czasie obieramy jabłka. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i wsypujemy galaretkę cytrynową oraz kwasek cytrynowy. Dokładnie mieszamy. Wyjmuje 1 cześć ciasta, którą rozprowadzam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwam widelcem i podpiekam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 15 min. Po tym czasie wyjmuję i wykładam na podpieczone ciasto jabłka. Przykrywam drugą częścią ciasta - ścierając ją na tarce o dużych oczkach. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C, piec 50 - 60 min. aż wierzch będzie lekko rumiany. Po wyciągnięciu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka krupczatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować