Krówka na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejny świąteczny przepis, czyli krówka na biszkopcie. Ciasto idealne na święta i na spotkania rodzinne. Miękki biszkopt, krem budyniowy i polewa - pyszotka!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    szczypta soli
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    3 szklanki mleka - 700 ml
    3 łyżki mąki pszennej z czubkiem
    3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubkiem
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 cukier waniliowy
    200 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
    1 łyżeczka olejku waniliowego

    Polewa:
    400 g masy kajmakowej
    1/4 szklanki mleka
    1 duża łyżka żelatyny
    orzechy lub pistacje do posypania ciasta
    1 szklanka herbaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Krówka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krówka na biszkopcie 1. 1 szklanka = 250 ml
     
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać miód i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać na blachę (25 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na pół.
  • 2. Do jednej szklanki mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać wymieszane z mlekiem mąki i gotować tak długo, aż powstanie gęsty budyń. Masę budyniową ostudzić a następnie zmiksować z miękką margaryną na jasną i puszystą masę. Pod koniec można dodać olejek waniliowy. Herbatę sparzyć i ostudzić. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć budyń, przykryć drugim blatem i znowu nasączyć.
  • 3. Do garnka wlać mleko, wsypać żelatynę, podgrzać mleko i wyłączyć palnik. Mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodać masę kajmakową, ogrzać masę i mieszać do połączenia się składników. Masę lekko ostudzić, wylać ją na wierzch ciasta i wyrównać. Na koniec ciasto posypać posiekanymi orzechami lub pistacjami. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować