Królik w Sosie Pieczarkowym

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tym razem danie przygotował w całości mąż,więc chwalę żeby częściej zakładał fartuszek :-)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    3 łyżki masła
    1 duża cebula
    pół kg pieczarek
    4 ząbki czosnku
    150 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka mąki
    sól i pieprz do smaku
    przyprawa do królika
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Królik w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika dzielimy na części,doprawiamy przyprawą do królika,solą i pieprzem,oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem,delikatnie posypujemy mąką,następnie obsmażamy z obu stron.
    Cebulę i pieczarki obrać ze skórki,pokroić wedle uznania i przysmażyć do odparowania wody,doprawić solą i pieprzem,przełożyć do brytfanny,na wierzch ułożyć kawałki królika.
    Wlewamy pół szkl.wody,przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz.pieczemy w 180 C.
    Po tym czasie mięso wyjmujemy z brytfanny,a resztę stawiamy na mały palnik i wlewamy śmietankę,mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu,wkładamy królika do sosu,posypujemy pietruszką.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

    Inspiracja ze strony Kuchnia Lidla.

Porady

Królika podał z makaronem,ale można również z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Pieczarki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować