Tym razem danie przygotował w całości mąż,więc chwalę żeby częściej zakładał fartuszek :-)
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 tuszka królika
3 łyżki masła
1 duża cebula
pół kg pieczarek
4 ząbki czosnku
150 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
przyprawa do królika
posiekana natka pietruszki
Królik w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika dzielimy na części,doprawiamy przyprawą do królika,solą i pieprzem,oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem,delikatnie posypujemy mąką,następnie obsmażamy z obu stron.
Cebulę i pieczarki obrać ze skórki,pokroić wedle uznania i przysmażyć do odparowania wody,doprawić solą i pieprzem,przełożyć do brytfanny,na wierzch ułożyć kawałki królika.
Wlewamy pół szkl.wody,przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz.pieczemy w 180 C.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z brytfanny,a resztę stawiamy na mały palnik i wlewamy śmietankę,mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu,wkładamy królika do sosu,posypujemy pietruszką.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja ze strony Kuchnia Lidla.
Porady
Królika podał z makaronem,ale można również z ziemniakami.
Komentarze