KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWO- PIECZARKOWYM

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 40 min

BARDZO ZDROWE MIĘSKO,ZWŁASZCZA DLA DZIECI .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - królik (ok 1.5 kg)
    -pieczarki (0.5 kg)
    -śmietanka
    -sól
    -pieprz
    -majeranek
    -gałka muszkatołowa
    -marchewka (0.5 kg)
    -masło
    -bułka tarta
    -cebula
    -mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie śmietanowo- pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika porcjujemy ,nacieramy przyprawami. Mięso obsmażamy w brytfannie ,dodajemy pieczarki pokrojone na ćwiartki .Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 60 min.Z mąki i wody robimy zaklepkę i zaciagamy sos.Zdejmujemy z ognia ,dolewamy śmietankę 30 %.
  • 2. Marchewkę kroimy w słupki i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości.Odlewamy. Na maśle podsmażamy bułkę tartą na złoto i wlewamy do marchewki .

Porady

Sos jest taki pyszny ,że na drugi dzień wykorzystuję go do klusek śląskich lub kopytek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować