Królik w sosie śmietanowym

5 (153 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam bardzo delikatne , smaczne mięsko.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • królik tusza
    łyżka oleju
    łyżka ziół prowansalskich
    sól

    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łodygi selera naciowego
    pęczek natki pietruszki
    pieprz młotkowany z kolendrą
    200 ml śmietany 18 %
    łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Królik w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki.
    Natrzeć olejem, solą i ziołami prowansalskimi.
    Pozostawić w lodówce na ok 30 min.
    Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Dodać cebulę pokrojoną w piórka, obrany czosnek ( mogą być całe ząbki ),
    oczyszczonego selera naciowego pokrojonego w małe kawałki i szklankę wody. Przykryć naczynie.
    Wstawić do piekarnika na 70 min - 180 stopni.
    Powstały w czasie pieczenia sos przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i zagotować. Dodać sól i pieprz młotkowany z kolendrą Mięso podawać z sosem i natką pietruszki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować