Sezon na pomidory oraz paprykę w pełni dlatego warto korzystać.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
5 dużych pomidorów
szklanka bulionu
2 średniej wielkości czerwone papryki
2 cebule
kilka gałązek tymianku
papryka słodka (przyprawa)
oliwa z oliwek (ja cebulę dusiłam na oleju z dodatkiem czosnku i bazylii)
pieprz, sól
ulubiony makaron
śmietana jogurtowa 10%
cukier do regulacji kwasowości
Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zanim rozpoczniemy przygotowywanie pomidorów, polecam najpierw umyć paprykę, oczyścić z pestek i wsadzić ją do piekarnika (aż do momentu kiedy skórka będzie przypalona) - można grillować paprykę na patelni zamiast pieczenia.
W tym czasie, możemy przygotować cebulę - obieramy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na wybranym przez siebie tłuszczu - u mnie olej z dodatkiem czosnku i bazylii. Kolejno sparzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę.
2.Kiedy papryka będzie już upieczona, możemy przykryć ją ścierką lub folią aluminiową, aby odparowała, a skórka lepiej się ściągała.
Kroimy obraną paprykę na kawałki i wrzucamy do pomidorów, podsmażonej cebulki. Dodajemy przyprawy i zioła. Gotujemy ok. 15 min.
3.Podczas, gdy warzywa się gotują my możemy osobno ugotować makaron. Nie polecam dodawać dużego makaronu - będzie wyglądał mało efektownie.
Gdy warzywa będą już lekko podduszone możemy dodać bulion. Bulionem możemy regulować gęstość.
Zupę nalewamy do talerza, dodajemy śmietankę i makaron.
Komentarze