Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem

4.5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na pomidory oraz paprykę w pełni dlatego warto korzystać.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów
    szklanka bulionu
    2 średniej wielkości czerwone papryki
    2 cebule
    kilka gałązek tymianku
    papryka słodka (przyprawa)
    oliwa z oliwek (ja cebulę dusiłam na oleju z dodatkiem czosnku i bazylii)
    pieprz, sól
    ulubiony makaron
    śmietana jogurtowa 10%
    cukier do regulacji kwasowości
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa pomidorowa Krem

Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zanim rozpoczniemy przygotowywanie pomidorów, polecam najpierw umyć paprykę, oczyścić z pestek i wsadzić ją do piekarnika (aż do momentu kiedy skórka będzie przypalona) - można grillować paprykę na patelni zamiast pieczenia.
    W tym czasie, możemy przygotować cebulę - obieramy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na wybranym przez siebie tłuszczu - u mnie olej z dodatkiem czosnku i bazylii. Kolejno sparzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę.
  • 2. Kiedy papryka będzie już upieczona, możemy przykryć ją ścierką lub folią aluminiową, aby odparowała, a skórka lepiej się ściągała.
    Kroimy obraną paprykę na kawałki i wrzucamy do pomidorów, podsmażonej cebulki. Dodajemy przyprawy i zioła. Gotujemy ok. 15 min.
  • 3. Podczas, gdy warzywa się gotują my możemy osobno ugotować makaron. Nie polecam dodawać dużego makaronu - będzie wyglądał mało efektownie.

    Gdy warzywa będą już lekko podduszone możemy dodać bulion. Bulionem możemy regulować gęstość.

    Zupę nalewamy do talerza, dodajemy śmietankę i makaron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować