Zupa krem pomidorowo-paprykowa z fetą

4.47 (165 ocen)

Zupa ma delikatną, jedwabistą konsystencję i kusi już samym kolorem. Ado tego jest pyszna!

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    3 czerwone papryki
    2-3 cebule
    3-4 ząbki czosnki
    1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
    Ser feta
    Oliwa
    Bazylia, oregano
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem pomidorowo-paprykowa z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę. Papryczki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy dopóki nie będzie miękka i szklista, wtedy dodajemy paprykę i wszystko smażymy, miesząc. Gdy papryka zmięknie i zacznie puszczać sok, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chilli (pozbawioną pestek).
  • 3. Pomidory myjemy i kroimy w ósemki. Dodajemy do cebuli i papryki. Chwilę dusimy, mieszając, by warzywa się nie przypaliły. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gdy warzywa będą miękkie, przekładamy je do garnka z gorącym bulionem. Chwilę gotujemy.
  • 4. Ściągamy zupę z ognia, a gdy nieco ostygnie, miksujemy ja dokładnie.
  • 5. Gorący krem podajemy z pokrojoną w kosteczkę fetą i listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować