Zupa krem pomidorowo-paprykowa z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę. Papryczki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy dopóki nie będzie miękka i szklista, wtedy dodajemy paprykę i wszystko smażymy, miesząc. Gdy papryka zmięknie i zacznie puszczać sok, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chilli (pozbawioną pestek).
3.Pomidory myjemy i kroimy w ósemki. Dodajemy do cebuli i papryki. Chwilę dusimy, mieszając, by warzywa się nie przypaliły. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gdy warzywa będą miękkie, przekładamy je do garnka z gorącym bulionem. Chwilę gotujemy.
4.Ściągamy zupę z ognia, a gdy nieco ostygnie, miksujemy ja dokładnie.
5.Gorący krem podajemy z pokrojoną w kosteczkę fetą i listkami bazylii.
Komentarze