Zupa pomidorowo-paprykowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa pomidorowo-paprykowa. Rozgrzewająca zupa na bazie pieczonych warzyw, do której można dodać makaron, ryż lub podać z grzankami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
    3 pomidory
    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    330 ml soku pomidorowego
    1-1,2 l bulionu/rosołu/wody
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    ostra papryka
    oliwa
    kiełki

    kilkudniowy chleb
    masło
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Krem

Zupa pomidorowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki kroimy na duże części. Pomidory na ćwiartki, cebule na połówki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej warzywa skórą do góry i czosnek w łupinach. Pieczemy w 220 stopniach przez około pół godziny, aż skórki będą lekko przypalone. Po upieczeniu odkładamy czosnek na bok, a upieczone warzywa przekładamy do rękawa i czekamy aż w nim ostygną. Do garnka wlewamy sok i pozostały płyn. Za pomocą łyżki obieramy papryki i pomidory, dodajemy je do garnka. Uzupełniamy również o cebule i czosnek (świetnie sprawdzi się również czarny). Obficie doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Gotujemy przez około 20 minut. Blendujemy na gładko. Zupę podajemy skropioną oliwą i posypaną kiełkami.
    Czerstwy chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ulubione zioła i wrzucamy pieczywo. Smażymy do zarumienienia. W razie potrzeby dodajemy więcej masła. Grzankami posypujemy zupę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować