Zupa pomidorowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki kroimy na duże części. Pomidory na ćwiartki, cebule na połówki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej warzywa skórą do góry i czosnek w łupinach. Pieczemy w 220 stopniach przez około pół godziny, aż skórki będą lekko przypalone. Po upieczeniu odkładamy czosnek na bok, a upieczone warzywa przekładamy do rękawa i czekamy aż w nim ostygną. Do garnka wlewamy sok i pozostały płyn. Za pomocą łyżki obieramy papryki i pomidory, dodajemy je do garnka. Uzupełniamy również o cebule i czosnek (świetnie sprawdzi się również czarny). Obficie doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Gotujemy przez około 20 minut. Blendujemy na gładko. Zupę podajemy skropioną oliwą i posypaną kiełkami.
Czerstwy chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ulubione zioła i wrzucamy pieczywo. Smażymy do zarumienienia. W razie potrzeby dodajemy więcej masła. Grzankami posypujemy zupę. Smacznego!
Komentarze