KREM Z ZIEMNIAKÓW Z KLOPSIKAMI JAJECZNYMI

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszny i delikatny krem z ziemniaków podawany z klopsikami jajecznymi i świeżą natką pietruszki. Pomysł na tani, smaczny i szybki obiad. Zakochacie się w tym smaku! :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na krem:
    8 średnich ziemniaków,
    średnia marchewka,
    mały por,
    mała pietruszka,
    750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego,
    2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
    łyżka oleju,
    szczypta pieprzu cayenne,
    papryka słodka,
    lubczyk,
    suszona natka pietruszki,
    curry.

    Składniki na klopsiki:
    4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe,
    sól,
    pieprz,
    dwie garście posiekanego koperku,
    bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia.

    Dodatkowo:
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Jajko

Krem z ziemniaków z klopsikami jajecznymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroję w mniejsze kawałki, podsmażam na oleju. Zalewam bulionem, dodaję przyprawy, gotuję do miękkości. Całość miksuję z dodatkiem śmietany do momentu uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Ugotowane jajka rozgniatam widelcem, dokładnie mieszam z surowym jajkiem, solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formuję małe kulki, obtaczam w bułce i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączam na ręczniku papierowym.
    Krem podaję z klopsikami posypany natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować