Przepyszny i delikatny krem z ziemniaków podawany z klopsikami jajecznymi i świeżą natką pietruszki. Pomysł na tani, smaczny i szybki obiad. Zakochacie się w tym smaku! :)
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na krem:
8 średnich ziemniaków,
średnia marchewka,
mały por,
mała pietruszka,
750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego,
2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
łyżka oleju,
szczypta pieprzu cayenne,
papryka słodka,
lubczyk,
suszona natka pietruszki,
curry.
Składniki na klopsiki:
4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe,
sól,
pieprz,
dwie garście posiekanego koperku,
bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia.
Krem z ziemniaków z klopsikami jajecznymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa kroję w mniejsze kawałki, podsmażam na oleju. Zalewam bulionem, dodaję przyprawy, gotuję do miękkości. Całość miksuję z dodatkiem śmietany do momentu uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Ugotowane jajka rozgniatam widelcem, dokładnie mieszam z surowym jajkiem, solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formuję małe kulki, obtaczam w bułce i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączam na ręczniku papierowym.
Krem podaję z klopsikami posypany natką pietruszki.
Komentarze