Zupa szczypiorkowa z jajkiem

5 (201 ocen)

Świeża, delikatna, pachnąca, apetyczna, do przygotowania w kilka chwil. Szczypiorek choć jest dostępny przez cały rok, to wiosną i latem smakuje nam najbardziej.

Składniki:

  • 2 pęczki szczypiorku
    1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
    2 marchewki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    180g śmietany 18%
    Masło
    Sól, pieprz
    Jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Jajko

Zupa szczypiorkowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczypiorek drobno posiekać i podsmażyć na roztopionym maśle. Szczypiorek zalać bulionem. Dodać marchewkę drobno pokrojoną. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż marchew będzie miękka. Mąkę ziemniaczaną połączyć ze śmietaną, zahartować zupą i wlać do bulionu. Zamieszać. Zupę doprawić pieprzem i solą do smaku. Jajka obrać i przekroić na połowę, dodać do zupy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczypiorek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować