Delikatny krem z dodatkiem pora, to propozycja nie tylko na jesienne chłodne dni.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
150 g białej części pora
1 średniej wielkości biała cebula
2 łyżki oleju
500 g ziemniaków
800 ml wody
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki śmietanki 30%
3 łyżeczki drobno pokrojonego sera z niebieską pleśnią do podania (można pominąć)
Krem z ziemniaków i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i pora kroimy w dowolnej wielkości kawałki, przekładamy do garnka, oprószamy lekko solą i razem z tymiankiem podsmażamy na oleju przez 5 minut.
Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Ugotowaną zupę blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i przelewamy do miseczek.
Na każdą porcję wykładamy po pół łyżeczki śmietany i mieszamy, wierzch posypujemy pokrojonym serem.
Komentarze