Krem z ziemniaków i pora

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny krem z dodatkiem pora, to propozycja nie tylko na jesienne chłodne dni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g białej części pora
    1 średniej wielkości biała cebula
    2 łyżki oleju
    500 g ziemniaków
    800 ml wody
    1 łyżeczka tymianku
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżeczki śmietanki 30%
    3 łyżeczki drobno pokrojonego sera z niebieską pleśnią do podania (można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z ziemniaków i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i pora kroimy w dowolnej wielkości kawałki, przekładamy do garnka, oprószamy lekko solą i razem z tymiankiem podsmażamy na oleju przez 5 minut.

    Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

    Ugotowaną zupę blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i przelewamy do miseczek.

    Na każdą porcję wykładamy po pół łyżeczki śmietany i mieszamy, wierzch posypujemy pokrojonym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować