Krem kalafior z kalarepą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zupa w 30 minut czemu nie, do tego wegańska. Za sprawą bulionu warzywnego który wykorzystałam do zupy. Zupa w dwóch kolorach. Biała to kalafiorowa, zielona to z kalarepy. Z reguły większość wyrzuca liście kalarepy a są one tak samo dobre i zdrowe jak sama kalarepa. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    1 kalarepa
    1/2 kalafiora
    1 por biała część
    1 kawałek selera korzeń
    bulion warzywny Winiary 2 łyżki
    sól, pieprz
    1/3 pęczka koperku
    olej rzepakowy
    1 łyżka nasion pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Krem kalafior z kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obieram i kroję w kostkę. Kalarepę też. Liście kalarepy myję dokładnie i kroję. Osobno zostawiam liście i łodyżki. W głębokim garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną por, seler i chwilę podsmażam. Wlewam 1,5 litra wody, dodaję bulion drobiowy, kalafior różyczki i gotuję 10 minut. Po tym czasie przekładam kalafior połowę bulionu i resztę warzyw do misy blendującej i miksuję. Krem kalafiorowy doprawiam pieprzem, solą.
    Do pozostałego bulionu w garnku dodaję kalarepę, łodygi bez liści i gotuję 10 minut. Potem dodaję liście i gotuję jeszcze pięć minut. Całość miksuję blenderem z koperkiem, doprawiam według uznania.
    Na talerz wylewam nabierkę kremu z kalarepy, potem kalafiorowy, i znowu kalarepa, i kalafiorowa i tak kilka razy. Zupę podaję z pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kalarepa Koper Por Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować