Kiszony kalafior

4.5 (152 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja świetnie sprawdza się jako przekąska np. z dodatkiem dipu ziołowo-jogurtowego.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 3 słoiki 1l)
    duży kalafior
    3 kawałki chrzanu około 10cm
    pęczek koperku lub 3 kopry z baldachami
    9 ząbków czosnku
    1,5 l przegotowanej wody
    1 ½ łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszony kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszony kalafior 1. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
    Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut.
    Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy.
    Na dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru. Układamy różyczki kalafiora. Na wierzchu układamy resztę kopru, czosnku i chrzanu. Zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z solą. Zakręcamy. Kalafior jest dobry już po 2-3 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować