Zielony kalafior romanesco

4.49 (199 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię gotowany kalafior do potraw,ostatnio dostałam zielony kalafior,który bardzo posmakował naszej rodzinie. Myślę,ze taki kalafior idealnie się nadaje jako dodatek na świąteczny stół lub rodzinny obiad.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior
    sól
    masło 3 łyżki
    bułka tarta 1 łyżka

    woda
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Bułki Sałatki Surówki Dodatki

Zielony kalafior romanesco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior 1. Kalafior wkładamy do dużego garnka,solimy 1 łyżeczką soli i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut. Po ugotowaniu odlej wodę i delikatnie wyjmij kalafiora na talerz.
  • Masło i bułka tarta 2. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy 1 łyżkę bułki tartej. Bułkę smażymy przez chwilkę aż nam lekko napęcznieje.
  • kalafior 3. Polewamy kalafior masłem z bułka tartą.

Porady

Taki kalafior można ugotować i również podzielić na różyczki (choineczki) i dodać do sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować