Najprostszy sos koperkowy - do mięsa, ryby, warzyw, klusek, ryżu czy kaszy

3.88 (16 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sos koperkowy na ciepło, bardzo prosty w wykonaniu, aromatyczny i pyszny. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs gotowanych, pieczonych i smażonych, a także do gotowanych warzyw oraz różnego rodzaju klusek i makaronów, ryżu, kaszy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego
    1 pęczek koperku
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    ok. 1/2 szklanki wody
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

3.88 (16 ocen)

Zobacz również:

Bulion Sosy Sos koperkowy

Najprostszy sos koperkowy - do mięsa, ryby, warzyw, klusek, ryżu czy kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
    Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilkę zasmażamy (nie rumienimy). Wlewamy zimny rosół lub bulion i 1/4 szklanki wody, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do zagotowania. Wsypujemy koperek, mieszamy i chwilę gotujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy nieco wody. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i mielonym pieprzem, zagotowujemy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mąka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować