Sos koperkowy na ciepło, bardzo prosty w wykonaniu, aromatyczny i pyszny. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs gotowanych, pieczonych i smażonych, a także do gotowanych warzyw oraz różnego rodzaju klusek i makaronów, ryżu, kaszy.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 łyżki masła klarowanego
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego
1 pęczek koperku
1/2 szklanki śmietanki 30%
ok. 1/2 szklanki wody
sól
pieprz
Najprostszy sos koperkowy - do mięsa, ryby, warzyw, klusek, ryżu czy kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilkę zasmażamy (nie rumienimy). Wlewamy zimny rosół lub bulion i 1/4 szklanki wody, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do zagotowania. Wsypujemy koperek, mieszamy i chwilę gotujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy nieco wody. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i mielonym pieprzem, zagotowujemy i podajemy.
Komentarze