Krem z kalarepy i pora

4.51 (174 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, kremowa zupa z kalarepy z porem to idealna propozycja na letni obiad :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średniej wielkości kalarepy
    1 średniej wielkości por (biała część)
    1 średni ziemniak
    2 ząbki czosnku
    1 litr bulionu warzywnego
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól i biały pieprz (do smaku)
    1 łyżka masła
    Do podania:
    śmietana kremówka 30%
    podprażone pestki słonecznika
    chili w płatkach
    świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z kalarepy i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojonego na półplasterki pora. Dusić do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek, obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obraną i pokrojoną na cienkie półplasterki kalarepę. Chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kalarepa będzie miękka. Zupę zestawić z ognia dodać gałkę muszkatołową i (ewentualnie) doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Zupę ponownie podgrzać do połączenia smaków. Podawać ze śmietaną, świeżym koperkiem, szczyptą płatków chili i pestkami słonecznika.

Porady

Wybierając kalarepę warto sięgać po te mniejsze i średniej wielkości okazy. Zbyt duże mogą być przerośnięte i twarde. Zupę można także podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować