Kotlety z ziemniaków z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i szybkie chrupiące kotleciki z ziemniaków, idealne wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia, mi najbardziej smakują z sosem grzybowym :) są mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz :)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków utłuczonych
    ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    jajko wiejskie
    pieprz
    sól

    Sos:
    garść prawdziwków
    łyżeczka mąki
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety z ziemniaków z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowane mielimy w prasce lub ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy pieprz, sól, jajko oraz mąkę, mieszamy na jednolitą masę, formujemy małe placuszki i obtaczamy w bułce tartej
  • 2. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone grzyby, gotujemy do miękkości, mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do sosu, gotujemy i zdejmujemy z ognia, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
  • smażenie kotlecików 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor, podajemy jeszcze gorące z gorącym sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ziemniaczana Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować