Pyszne i szybkie chrupiące kotleciki z ziemniaków, idealne wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia, mi najbardziej smakują z sosem grzybowym :) są mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz :)
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g ziemniaków utłuczonych
ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko wiejskie
pieprz
sól
Kotlety z ziemniaków z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotowane mielimy w prasce lub ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy pieprz, sól, jajko oraz mąkę, mieszamy na jednolitą masę, formujemy małe placuszki i obtaczamy w bułce tartej
2.Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone grzyby, gotujemy do miękkości, mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do sosu, gotujemy i zdejmujemy z ognia, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
3.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor, podajemy jeszcze gorące z gorącym sosem
Komentarze