To smaczny zamiennik kotletów mięsnych. Kotlety są doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałych z obiadu ugotowanych ziemniaków. Są pyszne. Idealne z sosem grzybowym i ulubioną surówką.
Kotlety z ziemniaków i kiszonej kapusty w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem około 10 minut. Grzyby zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz vegetą i posiekaną natką pietruszki. Wymieszać i dusić pod przykryciem do momentu aż grzyby zmiękną. Wówczas dodać śmietanę połączoną z mąką, wymieszać i zagotować.
Ziemniaki ugotować, wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cebule obrać i posiekać w kostkę, podsmażyć na złoto na oleju. Po chwili dodać odciśniętą, posiekaną kiszoną kapustę i mieszając, chwilę smażyć razem tak, aby kapusta zmiękła. Doprawić solą pieprzem i tymiankiem.
Połączyć podsmażoną cebulę z kapustą, marchew i masą ziemniaczaną, wbić jajka, wymieszać i dosypać tyle mąki, żeby masa dała się formować. Przyprawić jarzynką, majerankiem, solą i pieprzem.
Formować niewielkie kotleciki i panierować je w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor.
Gotowe kotlety przełożyć na talerz, podać z przygotowanym sosem grzybowym.
Komentarze