Kotlety z ziemniaków i twarogu to smaczna i zdrowa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pomysł na piątkowy obiad. Kotlety najlepiej smakują w towarzystwie sosu grzybowego. Polecam
Kotlety ruskie z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do miski przełożyć twaróg, dodać ziemniaki, cebulę, jajko, mąkę, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, mocno dociskając masę.
Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
Na patelni rozgrzać tłuszcz i powoli, na małym ogniu, smażyć kotleciki z każdej strony.
Sos grzybowy - Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem oraz tymiankiem. Bulion wlać do grzybów, zagotować. Gdy grzyby będą miękkie, mąkę wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić gorącym sosem i wlać do grzybów. Mieszając zagotować. Gdy sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kotlety ruskie podawać obficie polane gorącym sosem grzybowym.
Komentarze