Kotlety z brokuła i pieczarek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kotlety bez mięsa z brokułem, pieczarkami i grzybami. Danie obiadowe, ale można podać także jako przekąskę z dipem jogurtowym lub czosnkowym.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g pieczarek,

    200 g świeżych grzybów (waga po obgotowaniu),

    1 duży brokuł,

    3 ząbki czosnku,

    cebula,

    3 jajka,

    ok 6 łyżek bułki tartej,

    sól, pieprz,

    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety z brokuła i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki ścieramy na grubych oczkach, grzyby, cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na bardzo niewielkiej ilości oleju przez 5-7 minut. Odsączamy z nadmiaru wody.
    Brokuła dzielimy na różyczki (odcinamy trzon), wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 8-9 minut, aż brokuł będzie miękki. Odcedzamy go i ścieramy na tartce lub rozdrabniamy.

    Do masy grzybowej dodajemy brokuł, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz - mieszamy wszystko razem.
    Formujemy kotleciki - ciasto będzie dość miękkie, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bułki.
    Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano, na średni ogniu z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować