Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ugotowane, przestudzone ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać stopione masło, żółtka, sól, pieprz do smaku, mąkę. Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.Pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto ziemniaczane podzielić na 10 części. Każdą część spłaszczyć. Ułożyć po łyżce pieczarek, kawałek sera. Zawinąć w ciasto, uformować kotlety.
Składniki panierki wymieszać, obtoczyć w panierce kotlety, usmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Z pozostałych pieczarek wykonać sos. Kotlety gorace podawać z sosem pieczarkowym.
Porady
1.do ciasta ziemniaczanego można do smaku dodać gałki muszkatołowej. 2.panierka do kotletów może być tylko z bułki.
Komentarze