Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera

4.69 (224 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne danie bezmięsne obiadowe. Podane z sosem pieczarkowym jest wyborne. Dla smakoszy dań bezmięsnych.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    60 dag ugotowanych ziemniaków
    2 żółtka
    1 łyżka stopionego masła
    3 łyżki mąki
    Sól, pieprz do smaku
    ½ kg pieczarek
    5 plasterków żółtego sera
    1 cebula
    Olej do smażenia
    Panierka:
    2 łyżki czubate mąki
    2 łyżki czubate bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.69 (224 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ugotowane, przestudzone ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać stopione masło, żółtka, sól, pieprz do smaku, mąkę. Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.Pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
    Ciasto ziemniaczane podzielić na 10 części. Każdą część spłaszczyć. Ułożyć po łyżce pieczarek, kawałek sera. Zawinąć w ciasto, uformować kotlety.
    Składniki panierki wymieszać, obtoczyć w panierce kotlety, usmażyć na złoty kolor z każdej strony.
    Z pozostałych pieczarek wykonać sos. Kotlety gorace podawać z sosem pieczarkowym.

Porady

1.do ciasta ziemniaczanego można do smaku dodać gałki muszkatołowej. 2.panierka do kotletów może być tylko z bułki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ser żółty Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować