Będąc na podhalu jadłam pysznego kotleta po zbójnicku i postanowiłam w domu go odtworzyć, kotlet wyszedł przepyszny rozpływał się w ustach a podczas podpiekania w całym domu pachniało wędzonym serem jak w bacówce.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
4 duże pieczarki
1 duży wędzony oscypek
2 duże jajka
szklanka bułki tartej
pieprz i sól
Kotlety schabowe po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbić, oprószyć solą oraz pieprzem. Jajka rozbełtać i otaczać w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z dwóch stron na złoty kolor.
2.Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju do miękkości , przyprawić pieprzem.
3.Do naczynia żaroodpornego przełożyć usmażone kotlety a na kotlety wyłożyć miękkie uduszone pieczarki. Oscypka pokroić w plastry i poukładać na pieczarkach.
4.Do nagrzanego piekarnika wstawić kotlety i zapiec ok 15 minut w 180 stopniach do rozpuszczenia sera.
5.Kotlety podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze