Kotleciki (kulki) ziemniaczane z serem żółtym

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Podane z czerwonym barszczykiem smakują wyśmienicie

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 38 dag ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego, ważne, aby były dobrze wystudzone
    1 jajko
    Mąka ziemniaczana, ¼ masy , ja ujmuję 2 łyżki mąki a w jej miejsce dodaję tyleż mąki pszennej
    0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    8 kosteczek sera żółtego
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Kotleciki (kulki) ziemniaczane z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub razem z jajkiem krótko zmiksować podręcznym blenderem. Masę uklepać i podzielić na 4 części, jedną odsunąć na bok a w jej miejsce wsypać obie mąki, połączyć wszystko razem z ziemniakami odsuniętymi dodając przyprawę do ziemniaków. Formować placuszki, nakładać po kostce sera i zlepiać tworząc kulki.
    Panierować je w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Większe kulki ułożyć na blasze wysłanej folią aluminiową i dopiec kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ja dopiekam tuż przed podaniem na stół a obsmażam wcześniej, kiedy mam więcej czasu. Kulki są puchate i bardzo smaczne za sprawą sera i przyprawy do ziemniaków
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować