Podane z czerwonym barszczykiem smakują wyśmienicie
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
38 dag ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego, ważne, aby były dobrze wystudzone
1 jajko
Mąka ziemniaczana, ¼ masy , ja ujmuję 2 łyżki mąki a w jej miejsce dodaję tyleż mąki pszennej
0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
8 kosteczek sera żółtego
Kotleciki (kulki) ziemniaczane z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przepuścić przez praskę lub razem z jajkiem krótko zmiksować podręcznym blenderem. Masę uklepać i podzielić na 4 części, jedną odsunąć na bok a w jej miejsce wsypać obie mąki, połączyć wszystko razem z ziemniakami odsuniętymi dodając przyprawę do ziemniaków. Formować placuszki, nakładać po kostce sera i zlepiać tworząc kulki.
Panierować je w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Większe kulki ułożyć na blasze wysłanej folią aluminiową i dopiec kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ja dopiekam tuż przed podaniem na stół a obsmażam wcześniej, kiedy mam więcej czasu. Kulki są puchate i bardzo smaczne za sprawą sera i przyprawy do ziemniaków
Komentarze