Kulki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kulki ziemniaczane nie są trudne do zrobienia, a smakują i wyglądają bardzo fajnie.
W sumie to takie kluski ziemniaczane tylko smażone. Na wierzchu skorupka, a w środku mięciutki miąższ.
Fajna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Ja przeważnie podaje ze schabowym, lub kotletem z piersi kurczaka.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    7 średnich ziemniaków ( waga po ugotowaniu 750 g.)
    1 jajko
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki maki pszennej
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    1 litr oleju do smażenia
    bułka tarta do obtoczenia kulek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kulki

Kulki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulki ziemniaczane. 1. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić.
    Kiedy wystygną przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i obie mąki.
    Przyprawić solą i pieprzem.
  • Kulki ziemniaczane. 2. Wymieszać i zagnieść. Być może trzeba będzie dodać jeszcze trochę mąki, to zależy od ziemniaków. Powstałą masę nabierać łyżką i formować małe kulki. Następnie obtaczać je w bułce tartej.
  • Kulki ziemniaczane. 3. Smażyć w głębokim tłuszczu, tak jak frytki, po kilkanaście sztuk na jedną partię.
    Powinny swobodnie pływać. Kiedy będą rumiane, można wyciągać.
    Najlepiej na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować