Kotlety ziemniaczane z serem białym i żółtym

5 (9 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, pożywne, można powiedzieć - postne kotlety. Wykonanie ich to zaledwie kilka chwil, a radość ogromna, gdy w oka mgnieniu znikają z talerzy. Ja podałam z kiszonym ogórkiem, ale posmakują także np.: z sosem tatarskim czy czosnkowym. 

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie ugotowane ziemniaki
    250 g białego sera
    100 g żółtego sera - u mnie gołda wędzona
    1 cebula
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    1 szczypta tymianku
    1 szczypta oregano
    sól i pieprz czarny mielony do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane z serem białym i żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety ziemniaczane z serem białym i żółtym 1. Ziemniaki i ser biały przeciskam przez praskę . Żółty ser trę na tarce o dużych oczkach . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebule , a czosnek przeciskam przez praskę .
    Do ziemniaków i sera białego dodaję żółty ser , cebulę , czosnek , jajka , bułkę tartą , doprawiam tymiankiem , oregano , solą i pieprzem , wyrabiam na jednolitą masę , formuję kotlety - u mnie osiem , smażę na rozgrzanym tłuszczy z obu stron na rumiano . Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczy , podaję :)

Porady

Kotlety najczęściej podaję z kiszonym ogórkiem lub sosem czosnkowym. 

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować