Kotleciki ziemniaczane z dynią i żółtym serem

4.84 (32 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób

Moi najbliżsi bardzo lubią różnego rodzaju kotleciki. Dzisiaj przygotowałam wersję jarską czyli placuszki ziemniaczane z dodatkiem dyni i żółtego sera. Wyszły bardzo dobre. Można je podać np. z sosem grzybowym, mięsnym, z pesto czy rozpuszczonym masłem.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: około 6-8 kotletów
    • ok. 300g ziemniaków (waga po obraniu)
    • ok. 150g dyni,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1 jajko,
    • ok. 4-5 łyżek mąki orkiszowej+ do podsypywania,
    • ok. 40-50 g żółtego sera
    • po szczypcie curry i kurkumy,
    • ok. ½ łyżeczki soli,
    • świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie),
    • łyżka śmietany,
    • łyżeczka masła,
    • tłuszcz do smażenia (smalec, olej, lub masło klarowane)
Wystaw ocenę:

4.84 (32 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotleciki ziemniaczane z dynią i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oraz dynię kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie z 2 ząbkami czosnku.
    Gdy będą miękkie odcedzamy, dodajemy łyżkę śmietany, łyżeczkę masła i tłuczemy na pure, studzimy.
    Do zimnych ziemniaków dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajko, żółty ser, przyprawy i stopniowo mąkę zagniatamy jednolite ciasto. Mąkę należy dawać stopniowo, ponieważ jej ilość może się nieznacznie różnić choćby ze względu na jej typ, wielkość użytego jajka czy gęstość pure. Z wyrobionego ciasta formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Możemy jeść same lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować