Kostka trio z migdałami

4.67 (9 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jesienna kostka trio z płatkami migdałowymi i czekoladą. W skład trio wchodzą, jabłka, pigwa i żurawina. Do tego pyszny krem i delikatny biszkopt. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Znika bardzo szybko. Wykorzystałam te owoce bo akurat miałam, ale można dodać gruszki jak macie.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • blaszka o wymiarach 24x24 cm

    biszkopt:

    1 budyń śmietankowy

    3 jajka wielkość M

    4 łyżki cukru

    1/2 szklanki mąki tortowej



    owoce przełożenie:

    750 g jabłek

    750 g pigwy

    2 galaretki cytrynowe albo inne smaki

    1 cytryna



    krem:

    500 ml śmietany kremówki 30 %

    1/2 szklanki migdałów płatki

    100 g czekolady mlecznej

    3 łyżeczki żelatyny



    galaretka żurawina:

    200 g żurawiny świeżej

    125 ml wina czerwonego

    125 ml wody

    1 galaretka czerwona u mnie żurawinowa

    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.67 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z galaretka

Kostka trio z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę,budyń przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.
  • 2. Owoce przełożenie:

    Do miski wlewam wodę zimną, dodaję sok z 1/2 cytryny. Jabłka i pigwę obieram i kroję w kostkę niedużą. Przekładam do miski, owoce nie ściemnieją. Odlewam wodę, owoce przesypuję do garnka, dodaję pozostały sok z cytryny, wlewam 300 ml wody i duszę na wolnym ogniu aż owoce będą miękkie, ale zachowają się kawałki. Na końcu wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Zostawiam do przestudzenia. Zimne wylewam na biszkopt zimny. Wstawiam do lodówki aż stężeją.
  • 3. Krem:

    Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej duże oczka. Migdały prażę na suchej patelni. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w 50 ml zimnej wody i rozpuszczam. Do gorącej żelatyny dodaję trzy łyżki śmietany i w ten sposób ją hartuję. Ciepłą wlewam cienkim strumieniem cały czas mieszając mikserem. Na końcu wsypuję czekoladę, migdały i mieszam delikatnie łyżką. Masę wylewam na owoce , wstawiam do lodówki.
  • 4. Galaretka żurawinowa:

    Żurawinę przekładam do garnka, wlewam wodę i wino, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Przecieram ją przez sitko. Mus przekładam do garnka ponownie, podgrzewam, dodaję galaretkę suchą i mieszam aż się rozpuści. Zostawiam do ostudzenia. Zimną wylewam na krem. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Pigwa Migdały Śmietana 36%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kostka BANKIETOWA

To może cię zainteresować