Babka trio

4.99 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Duża, miękka i wilgotna babka idealna na Wielkanoc. Łatwa w wykonaniu i zawsze wychodzi. Dla uzyskania bardziej różowego koloru w malinowym smaku można dodać niewielką ilość czerwonego barwnika spożywczego, ale i bez tego babka dobrze smakuje :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki,
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju,
    6 jajek,
    1 1/2 szklanki cukru,
    2 łyżki kakao,
    kisiel malinowy,
    szczypta soli


    lukier:
    5 łyżek cukru pudru
    łyżka wody,
    łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka trio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując.
    Dodajemy żółtka, stopniowo mąkę i olej.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części.
    Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, trzecia pozostaje bez mian.
    Wykładamy ciasto do formy na babkę: jasną masę, masę z kiślem, a na końcu z kakao.
  • 3. Przecinamy raz lekko ciasto po środku w okół komina - dzięki temu masa będzie ładnie wyglądała po upieczeniu.
    Pieczemy około 65-70minut w temp. 180 stopni.
  • 4. Babkę poupieczeniu wyjmujemy z piekarnika i strudzimy w formie.
    Gdy babka całkiem ostygnie przekładamy ją na talerz i lukrujemy (mieszamy cukier puder z wodą oraz solkiem z cytryny).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować