Korzenny ryż z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryż z truskawkami w śmietanie - czyli danie dzieciństwa, ale w nieco odmienionej formie, z dodatkiem przypraw korzennych. Sprawdzi się świetnie na ciepłe śniadanie.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ryż - 100g
    Mleko - 300ml
    Przyprawy korzenne:
    2 gwiazdki anyżu, 1 łyżka ziaren kardamonu, 1 laska cynamonu, 2 łyżki cukru waniliowego
    Truskawki - 400g
    Śmietana 18% - 100ml
    Cukier - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Korzenny ryż z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenny ryż z truskawkami 1. Do mleka dodajemy przyprawy korzenne i gotujemy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie przelewamy przez sitko, aby pozbyć się przypraw. Samo mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i na małym ogniu gotujemy, aż ryż zmięknie.

    Truskawki ze śmietaną i cukrem wstawiamy do garnka i na małym ogniu ogrzewamy, często mieszając. Truskawki nie muszą się zagotować, ale powinny być gorące.

    Na talerzach układamy ryż, polewamy truskawkami. Przed podaniem można danie posypać jeszcze szczyptą cynamonu.

Porady

Jeśli nie macie przypraw korzennych w całości, użyjcie mielonych. Nie trzeba wtedy odcedzać mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować