Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

  • wyświetlono: 151 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś podzielę się z Wami pysznym deserem, który zapewne wielu z Was pamięta z czasów dzieciństwa. Ja ten deser pamiętam w trochę innej formie. Był to po prostu klasyczny ryż z truskawkami i bitą śmietaną. Postanowiłam trochę podrasować tą wersję i przyznam Wam szczerze, że wyszło na prawdę pysznie. Kluczową rolę odgrywa tu ryż jaśminowy, dzięki któremu deser ma niezwykle kremową konsystencję. Jego delikatnie słodki posmak i kwiatowy zapach idealnie komponuje się z nutą wanilii i świeżymi truskawkami. Ryż na mleku z truskawkami jest idealnym, letnim podwieczorkiem. Świetnie się także sprawdzi jako pożywne śniadanie, gdyż jest lekkostrawny, zdrowy i dodaje mnóstwo energii na początek dnia.

hercik17
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

800 g truskawek
250 g ryżu jaśminowego
500 ml mleka 3,2% *
1 laska wanilii
3 łyżki cukru

Dodatkowo

pokruszone ciasto szpinakowe * *

Sposób przygotowania przepisu:

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

  • 1. Mleko przelewamy do garnka. Najlepiej użyć garnka z grubym dniem z powłoką nieprzywierającą. Laskę waniliową kroimy wzdłuż na pół. Końcówką noża wyjmujemy ziarenka i dodajmy do mlekiem razem z lasą wanilii. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu dość często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gdy ryż osiągnie kremową konsystencję, a ziarna będą miękkie to znak, że ryż jest gotowy. Pamiętajmy, aby ryżu nie rozgotować, powinien być al dente. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką. Ryż sam dojdzie w cieple.
    Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek blendujemy na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do musu. Nasze irlandzkie truskawki nie są tak słodkie jak te polskie, dlatego dodałam łyżkę cukru pudru. Jeśli wolicie słodszy deser również możecie dodać cukier.
    Na środek talerza wykładamy porcję ryżu i mus z truskawek. Całość dekorujemy ciastem szpinakowym.
    * w wersji dietetycznej można użyć mleka 2%
    ** pozostałe, pokruszone ciasto szpinakowe z ciasta Leśny skrzat zamroziłam. Posłużyło do dekoracji tego deseru

Porady

- czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżlatoTruskawkiwaniliadla dziecimleko
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ryż na mleku z cynamonem

Dodane przez: RedakcjaPP

Ryż na mleku z cynamonem

Przypadnie do gustu nie tylko dzieciom....

Ryż na mleku z sosem truskawkowym

Dodane przez: bietka

Ryż na mleku z sosem truskawkowym

Bardzo smaczny deserek, który pamiętam...

image-0bkte1n

Dodane przez: KuchniaPoli

Kokosowy ryż na mleku z prażoną gruszką

Kokosowy ryż na mleku z prażoną...

Dodane przez: paulinna

Ryż na mleku z czarną porzeczką

Lubię proste dania. Szybkie w przygotowaniu,...

Ryż na mleku z kokosem i malinami

Dodane przez: dietetyczne marzenia

Ryż na mleku z kokosem i malinami

Ryż na słodko bez cukru z owocami

ryż jabłkowo - gruszkowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku

Smaczna propozycja na słodką zapiekankę...