Ryż z truskawkami i mascarpone

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Pyszny ryż z truskawkami i mascarpone to dokonała propozycja na zdrowy deser, pożywne śniadanie lub lekką kolację.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (około 2 porcje)
    300-450g ugotowanego ryżu
    200g truskawek
    2 łyżki serka mascarpone
    Opcjonalnie:
    odrobina miodu lub kawałek banana - jeśli truskawki nie są zbyt słodkie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Ryż z truskawkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć oraz pozbawić szypułek i następnie wraz z serkiem mascarpone zblendować na jednolitą konsystencję.
    (Opcjonalnie można dodać odrobinę miodu lub kawałeczek banana.)
    Powstały sos wymieszać z ciepłym ryżem (może też być ostudzony - według gustu) lub ryż umieścić w miseczce i dopiero potem polać sosem.

Porady

Zawsze używam słodkich truskawek, więc dosładzanie sosu jest zbędne. Jednakże jeśli trafią się trochę kwaskowate (ew. nie w sezonie użyję mrożonych) to dodaję troszkę miodu lub kawałek banana. Tak przygotowany ryż świetnie smakuje na ciepło lub po ostudzeniu, polany sosem lub z nim wymieszany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować