Konfitura prababci

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealna do deserów i ciast

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonego arbuza
    4 jabłka
    2 gruszki
    10 dag wyluskanych orzechów włoskich
    1 cytryna
    10 dag suszonych fig
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Konfitura prababci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura prababci 1. Oczyszczonego arbuza kroimy w kostkę. Gruszki i jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ósemki. Cytrynę myjemy i razem że skórą kroimy w półplasterki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy połówki orzechów, całe suszone figi oraz cukier. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia żeby owoce puściły sok. Na drugi dzień doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Czynnośc powtarzamy 2 krotnie. Przy trzecim razie owoce gotujemy około 5 minut. Gorące przekładamy razem z syropem do słoików, odwracamy denkiem do dołu. Nie pasteryzujemy.

Porady

Ilość owoców można dowolnie modyfikować ( figi zamienić na morele, orzechy włoskie na laskowe lub migdały) .ja wykorzystuję konfiture do pieczenia keksu, makowcow i babek oraz jako dodatek do lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować