Dżem z aronii

4.22 (246 ocen)

  • 40 min

Dżem z aronii ma nieco cierpkawy smak. Można go złagodzić dodatkiem jabłek lub gruszek, 1-2 sztuki na porcję.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg aronii
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.22 (246 ocen)

Dżem z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię umyć, obrać z szypułek. Owoce przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Całość doprowadzić do wrzenia.
  • 2. Całość dokładnie zblendować. Mieszać. Kiedy owoce staną się szkliste, dżem z aronii jest gotowy. Nałożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
  • 3. Dżem z aronii należy pasteryzować ok. 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na sok z aronii z liśćmi wiśni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować