Gołąbki prababci

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Ten przepis ma około 100 lat , takie gołąbki się robiło. Mięso jadło się oszczędnie, więc okazuje się , że z jednej golonki wieprzowej kobiety robiły 2-3 obiady. Są pracochłonne, ale za to inne rodzaje niestety, mogą się przy nich schować. Przy ich wykonaniu były zaangażowane wszystkie kobiety w domu . Oczywiście , przepis jest na wiele porcji no bo kto by się bawił z małą ilością. Babcia podawała je z prawdziwym sosem grzybowym, zazwyczaj podczas większych uroczystości. Niebo w gębie! Polecam gorąco!

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Składniki:

  • -1 duża głowa białej kapusty
    -4 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
    -2 szklanki ryżu
    -1 tylna golonka wieprzowa
    -1 duża cebula
    -sól, pieprz, liść laurowy
    -1 marchew
    -1 pietruszka
    -smalec lub olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki prababci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Golonkę zalej 3 litrami wody, dodaj 3 łyżeczki soli , liść laurowy, marchew i pietruszkę. Gotuj do miękkości. Po ugotowaniu mięso i skórki obierz, wywar oraz korzenie zostaw,
  • 2. 2. Do wywaru z mięsa wsyp kaszę, zamieszaj, gotuj 5 minut.
    3. Do kaszy dodaj ryż, zamieszaj, odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, Aż kasza i ryż będą pół twarde.
  • 3. 4. Mięso i skórki oraz korzenie marchwi i pietruszki przepuść 2 razy przez maszynkę do mielenia przez grube oczka.
  • kapusta 4. 5. Przygotować kapustę- ostrym nożem wyciąć głąb, włożyć całą do dużego garnka, głąbem do góry, zalać wodą . W dziurę po głąbie wlać olej . Zagotować i gotować na wolnym ogniu co chwilę wbijać widelec w wierzchnie liście i w miarę jak będą średnio miękkie wyciągać je na talerz. Z przestudzonych liści wycinać twardy nerw, uważając by ich nie uszkodzić.
  • masa 5. 6.Zmielone mięsko połączyć z napęczniałą masą kaszy i ryżu. Wyrobić dokładnie doprawiając pieprzem i solą.
  • cebula 6. 7. Na łyżce tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulkę na rumiano. Dodać do farszu z kaszy i wymieszać.
  • 7. 8. Farszem nadziewać liście kapusty i zawijać gołąbki. Układać ciasno w natłuszczonej brytfanie, zawijaniem do dołu. Polać bulionem i dusić na wolnym ogniu aż będą miękkie, pilnując by się nie przypaliły. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
    Pyszne są też same, podsmażone na maśle na rumiano!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować