Kompot śliwkowy (na zimę)

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny domowy kompot z przydomowych śliw, w tym roku u mnie śliwki obrodziły tak aż się gałęzie uginają do ziemi a więc grzechy było by nie zaprawić kilka słoików na zimę. Kompocik wychodzi przepyszny a owoce można użyć zimową porą do ciast ucieranych.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śliwek jędrnych
    2 łyżki cukru na każdy słoik
    woda przegotowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kompot śliwkowy (na zimę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć a następnie wypestkować, do czystych i suchych słoików włożyć połówki śliwek i zasypać cukrem kryształem, jeśli masz śliwki kwaśniejsze użyć 4 łyżek cukru na każdy słoik. Słoiki zalać gorącą przegotowaną wodą i szczelnie zakręcić.
  • 2. Śliwki pasteryzować od momentu zagotowania wody 10 minut, słoiki wyciągnąć na deskę kuchenną i wystudzić. Zimne wynieść w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Ja użyłam 2 łyżki cukru na słoik bo moje śliwki były słodkie, ale jeśli posiadasz kwaśne daj 4 łyżki cukru na słoik. Słoiki o pojemności 500 ml. Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować