Kompot z borówki amerykańskiej na zimę

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny kompot z przydomowych borówek amerykańskich na zimę, uwielbiam zimową porą owoce wyjadać ze słoiczka a kompocik używamy do obiadu. Smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg borówek amerykańskich
    cukier kryształ
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Kompot z borówki amerykańskiej na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki umyć a następnie osączyć na sicie, do czystych i suchych słoiczków nałożyć borówki i zasypać cukrem jeśli są słodkie wystarczą 2 łyżeczki, jeżeli kwaśne 2 łyżki. Wodę zagotować w garnku i ciepłą zalać borówki w słoiczkach, szczelnie zakręcić.
  • 2. Kompoty pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania, po czasie wyciągnąć z wody i odstawić na deskę kuchenną. Zimne wynieść w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Bardzo smaczny i szybki do przygotowania kompot z borówek amerykańskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie z kompotu

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować