Kompot jabłkowo-miętowy

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Kompot smakuje o wiele lepiej niż soki jabłkowo-miętowe kupowane w sklepach.Jego zaletą jest to że można go robić z wszystkich odmian jabłek a nawet tych które jeszcze nie do końca dojrzały, a już spadają z drzewa np. szare renety.

  • 30 min

Składniki:

  • - ok 20 średnich jabłek np. papierówki
    - 2-3 gałązki mięty
    - cukier według uznania (ja daję 4 łyżki)
    -woda
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Kompot jabłkowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka, miętę umyć.Jeśli to konieczne obrać jabłka.Pokroić w niewielkie kawałki.
  • 2. Do garnka dodać ok. 2/3 pokrojonych jabłek , na to położyć miętę i resztę jabłek.Wszystko zalać wodą .Gotować do czasu aż jabłka staną się miękkie.
  • 3. Kompot przelać przez sito i jeszcze ciepły posłodzić. Ostudzony wkładamy na ok godzinę do lodówki i podajemy.(Można z kostkami lodu.) SMACZNEGO!

Porady

Do kompotu można używać różnych rodzajów mięty jak i jabłek.Jeśli chcemy uzyskać piękny czerwony kolor dodajemy kubeczek porzeczek i malin. Wtedy smakuje równie pysznie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować