Kołaczki rybne

0 (0 ocen)

Mięciutkie bułeczki z rybnym nadzieniem wzbogaconym dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja szczególnie na piątkowy obiad. Kołaczyki mogą też stanowić lekką kolację lub 2 śniadanie. Smakują świetnie na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • (10 sztuk – 4-5 porcji):
    • CIASTO:
    • 450g mąki pszennej,
    • 25g świeżych drożdży,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 50g mleka w proszku,
    • 70 g masła,
    • 1 jajko,
    • 220ml ciepłej wody,
    • NADZIENIE:
    • 300g filetu z dorsza (lub innej ryby),
    • 6 suszonych pomidorów,
    • 1 por (biała część),
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Sok z cytryny,
    • ½ pęczka natki pietruszki,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko,
    • Sezam,
    • Masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Ryba

Kołaczki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kołaczki rybne 1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłej wodzie rozpuszczamy mleko w proszku. Następnie wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżeczki mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany, ewentualnie dodajemy jeszcze 1 łyżkę mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia na 10-15 minut.
  • Kołaczki rybne 2. W misce roztrzepujemy jajko z solą, dodajemy rozczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło.
  • Kołaczki rybne 3. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 60minut).
  • Kołaczki rybne 4. Wyrośnięte ciasto.
  • Kołaczki rybne 5. Dorsza oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i dostawiamy na co najmniej pół godziny. Pora kroimy w pół krążki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Rybę obsmażamy na maśle na patelni i studzimy.
  • Kołaczki rybne 6. Gdy ryba przestygnie dzielimy ją widelcem na mniejsze części. Pokrojonego pora smażymy kilka minut na maśle, pod koniec dodajemy pomidory. Warzywa zdejmujemy z ognia i studzimy. Warzywa łączymy z dorszem i posiekaną natką, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Kołaczki rybne 7. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 części (po 87g każda). Każdą z części ciasta rozklepujemy ręką na płaski krążek. Nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
  • Kołaczki rybne 8. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
    Bułeczki podajemy na ciepło lub na zimno. Na ciepło proponuję podać je z sosem czosnkowym.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować