Kotlety rybne

4.45 (203 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kotlety rybne przygotowałam na wzór tradycyjnych kotletów mielonych. Wyszły pyszne i zwarte.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 500g filetów z białej ryby np. mintaj, dorsz, miruna,
    • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka posiekanego koperku,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko,
    • Mąka i bułka tarta do panierowania,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.45 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ryba

Kotlety rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotuj składniki 1. Filety rybne mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli używamy filetów mrożonych to należy je najpierw rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody. Następnie odważyć 500g.
    Kajzerkę zalewamy mlekiem i chwilkę moczymy aż zmięknie.
    Do miski wkładamy zmieloną rybę, jajko, odciśniętą kajzerkę, koperek, szczyptę soli i pieprzu.
  • uformuj kotleciki 2. Masę rybną dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
  • panieruj kotlety. 3. Jajko roztrzepujemy. Kotlety panierujemy najpierw w mące, później maczamy je w jajku, a na końcu panierujemy w bułce tartej.
  • usmaż kotlety 4. Kotlety smażymy partiami na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować