Szarlotka krucho-drożdżowa

  • wyświetlono: 4546 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Takie szarlotki kojarzą mi się z zeszłorocznym odpoczynkiem, który spędziłam w Zakopanem. Smak szarlotki którą jadłam w schronisku w Dolinie Pięciu Stawów pamiętam do dziś, była właśnia taka drożdżowa. Po prostu wyśmienita po takiej wspinaczce :)

AnkaFiranka
  • 90min

Składniki

Składniki (na blachę 24 x 36 cm):
Na ciasto:
450 g mąki pszennej + ok. 50 g na podsypanie i do wałkowania
200 g masła
50 g margaryny
4 żółtka
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
40 g drożdży
szczypta soli
Masa:
1,5 kg świeżych jabłek
cukier (jeśli jabłka są kwaśne)
1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek kaszy manny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka krucho-drożdżowa

  • 1. Śmietanę lekko podgrzewamy i dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części. Na duża patelnię lub do garnka z grubym dnem dodajemy łyżkę masła i wkładamy jabłka, przyprawy i ewentualnie cukier jeśli Wasze jabłka są kwaśne. Smażymy je aż zaczną puszczać sok, następnie krótko je odparowujemy i odstawiamy. Kiedy przestygną dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.
  • 3. Mąkę przesiewamy na stolnicę z solą, cukrami. Dodajemy schłodzone masło, margarynę, żółtka i całość siekamy nożem. Na końcu dodajemy zaczyn ze śmietany i drożdży i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto następnie dzielimy na 2 części.
  • 4. Formę wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blachy zostawiając przy każdej ściance ok. 1-1,5 cm więcej, tworząc w ten sposób takie „korytko”. Ja wykonałam je za pomocą małego wałeczka którym rozwałkowywałam ciasto bezpośrednio w formie. Uformowane ciasto posypujemy 3 łyżkami kaszy manny i wykładamy na nią jabłka, które również z wierzchu posypujemy 3 łyżkami kaszy manny.
  • 5. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i układamy na jabłkach. Wierzchnie ciasto delikatnie łączymy/sklejamy z dolnym ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  • 6. Szarlotkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy aby podrosła w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  • 7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Ciasto pieczemy 40 – 50 minut. Jeśli ciasto za bardzo się z wierzchu przyrumieniło przykrywamy je folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry i podpiekamy. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy ciasto się już upiekło. Upieczoną szarlotkę wyjmujemy, studzimy i posypujemy warstwą cukru pudru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylajabłecznikszarlotkazdrowaboże narodzenieZZ jabłkamibez proszku do pieczeniana jesieńz cynamonemjesiennadrożdżowaz drożdżamikruchadelikatnacynamonowanaturalnamasłem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki krucho-drożdżowe

Dodane przez: danusia19671

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki które zawsze się udają

Rogaliki krucho-drożdżowe

Dodane przez: magda3s

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu...

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Dodane przez: dagita

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

W miarę szybkie do przygotowania...

Drożdżowe sakiewki  z jabłkami.

Dodane przez: zielony liść

Krucho-drożdżowe sakiewki z jabłkami

Orkiszowe sakiewki z ciasta krucho-drożdżowego...

roladki

Dodane przez: Bo-Bożena

Krucho - drożdżowe roladki z makiem

Krucho - drożdżowe roladki z makowym...

Makowiec na krucho-drożdżowym cieście

Dodane przez: Agnieszka Rec

Makowiec na krucho-drożdżowym cieście

Wyjątkowy makowiec z dużą ilością...