Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. Smaczna i niedroga.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane, moga być z poprzedniego dnia: 1 kilogram
    - jajo: 1 sztuka
    - maka ziemniaczana około: 25 dekagramów
    - sól okolo: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zmielić maszynką lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa, jak puree). Do masy dadać jajo i mąką ziemniaczaną (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić sie do rąk. Z ciasta nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować spłaszczoną kulkę i pośrodku robić wgłębienie. Zagotować w szerokim garnku wode z solą i porcjami gotować na małym ogniu kluski (ok. 5 minut od chwili wypłynięcia). Można podawać okraszone smażoną cebulką lub polane sosem, jako dodatek do gulaszu, mięs w sosie itp. Ciasto można wyrabiać na stolnicy lub w dużej misce (ja wolę ten sposób).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować