PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kopytka z sosem mięsnymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/92/4727e5d9e4f1cef5296471a39c0d6f081f0cfc51.jpeg40003000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kopytka-z-sosem-miesnym-1
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
sól
Sos :
50 dag łopatki
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
łyżeczka czosnku granulowanego
6 łyżek oleju
cebula
natka pietruszki
pieprz
100 ml wody
3 łyżki mąki
Sposób przygotowania przepisu:
Kopytka z sosem mięsnym
1.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie lub używamy tych ugotowanych z poprzedniego dnia. Ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę , szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy aby ciasto odklejało się od ręki. Ciasto przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką i formujemy wałki a następnie kroimy je na około 2 cm ukośne kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały.
2.
Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i podpiekany na oleju około 10 minut. Gdy oleju jest za mało możemy podlać mięso odrobiną wody. Cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.Do mięsa na patelni dodajemy szklankę wody, dogrzewamy aby przyprawy się dokładnie rozpuściły a woda była brązowa. Przekładamy do garnka, dodajemy jeszcze 3 szklanki wody i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Kopytka polewamy sosem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze