Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste, tanie, smaczne i sycące.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski :
    4-5 porcji obiadowych

    1-1,2 kg ziemniaków(sól)
    1 jajko
    mąka ziemniaczana

    Dodatkowo:

    ulubiona kiełbasa lub boczek wędzony
    cebula
    olej
    curry do smaku

    Surówka:

    250 g kapusty kiszonej
    1 mała marchewka
    pół czerwonej papryki
    pół cebulki
    garść posiekanego koperku
    2 łyżki oliwy
    pół łyżeczki cukru
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki Kluski

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski. 1. Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak,aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.
    Ziemniaki uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków,
  • Kluski. 2. wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
    Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,lekko je spłaszczać i w każdej zrobić na środku dziurkę palcem lub łyżką drewnianą.
  • Kluski. 3. W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
    Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę i kiełbasę,można też dać boczek,podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.
    Kluski można podawać z sosami,takie najbardziej znane połączenie to kluski z roladą śląską i modra kapusta do tego.
    Kluski można również odsmażyć na patelni jak i nadziać czymś smacznym,niebawem pojawi się kolejny smaczny przepis na blogu.

    Kapustę pokroić drobniej wedle uznania,marchewkę obrać,wymyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,paprykę wymyć i również zetrzeć na grubych oczkach tarki,cebulkę pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić wszystko do miski,wlać oliwę,wsypać cukier,sól i pieprz do smaku,wymieszać i surówka gotowa.

Porady

Kluski można podawać okraszone boczkiem z kiełbasą i cebulką,jednak najsmaczniejsze są z sosami i np.z roladą i czerwoną kapustą,to typowo śląskie danie,można je również nadziewać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Papryka Ziemniaki Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować